Minor Architectuur en Stedenbouw – Stedenbouw

Project informatie


Project Minor Architectuur en Stedenbouw – Stedenbouw
Periode 3
Studiejaar HBO – 3e jaar
Rol in project Ontwerper/Maquettebouwer/Analyse
Betrokken personen Bram Dekker, Diederick de Boer, Syaam Ubro & Guillaume van der Maas
Duur van het project  10 weken
Locatie van het project Harderwijk
m2 van het project circa 100.000 m2 – circa 10 ha
m2 van het gebouw circa 500 m2
Niveau’s n.v.t.
Bouwkosten Niet berekend
Onderdelen Duurzaamheid; Stedenbouw; Windesheim Zwolle; Architectuur; visie; minor;

Uitleg van het project

Deze minor ben ik gaan volgen in Windesheim Zwolle. Deze heb ik gekozen omdat het te maken had met Stedenbouw en Architectuur. Daarnaast was deze bouwkunde opleiding ook uitgeroepen tot beste bouwkundige opleiding van Nederland.  Hierdoor kon ik dus goed zien wat het niveau hier was en waar ik kennis mis liep, zodat ik hier persoonlijk aan kon werken.

De totale duur van deze minor is 20 weken, enkel is er voor de stedenbouw een tijdsduur van 10 weken. In deze 10 weken was de bedoeling dat een groep studenten een gebied uitgekozen te Harderwijk bij het Dolfinarium. Dit gebied hebben wij geanalyseerd en aan de hand van deze analyse zijn wij op verschillende ontwerpen uitgekomen.  Deze ontwerpen waren allemaal ontwikkeld met onze achterliggende vise: ‘Met water en groen reageren op de ontwikkeling van het gebied’.

In het uiteindelijke plan hebben wij het gebied van vroeger teruggehaald. We hebben het water weer op dezelfde manier en plek terug laten stromen. Aan de hand hiervan ontstonden er weilanden van de polder. Deze hebben wij weer onderverdeeld. in weilanden per boerderij.  elk weiland kan je pas betreden als men langs de ‘boerderij’is geweest, en elk weiland is anders. zo Zijn er gesloten/open bouwblokken, splitlevel woningen, twee onder één kap woningen.  etc. De gesloten/open bouwblokken hebben een referentie van Kopenhagen Sulseholmen.

Voor elk stedenbouwkundig ontwerp hebben wij een maquette gemaakt. om ervoor te zorgen dat het gebied wat niet veranderd niet elke keer gemaakt moest worden hebben wij ervoor gekozen dat het nieuwe plan erin kan worden gelegd en eruit kan worden gehaald.