Herbestemming Zoetelaarspassage

Project informatie


Project Herbestemming Zoetelaarpassage
Periode 1 & 2
Studiejaar HBO – 2e jaar
Rol in project Ontwerper/Tekenaar/interviewer
Betrokken personen Sander Teussink, Maxim Jansen, Ferhan Deniz, Pim Royackers & Guillaume van der Maas
Duur van het project  20 weken
Locatie van het project Almere – Stad
m2 van het project n.v.t.
m2 van het gebouw circa 500 m2
Niveau’s 3
Bouwkosten €6.029.775
Onderdelen Duurzaamheid; Herbestemming; Windesheim Flevoland; Architectuur; visie; Studentenhuisvesting; Gemeente Almere; Studentenvereniging

 

Uitleg van het project

Dit project is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Scope. De bedoeling was om het gehele project een nieuwe bestemming te geven. Destijds stond het pand leeg en was de winkel plint uitgestorven. Hierdoor hebben wij een gebiedsanalyse gedaan wat er allemaal in het gebied aanwezig was, daarnaast hebben wij gekeken naar het gebouw wat mogelijk was. Al snel werd duidelijk dat de ruimte goed bruikbaar zou zijn voor studentenwoningen. Om deze reden hebben wij een interview afgenomen bij de studentenvereniging [‘Endzjin] S.V.E.I.A.

Hieruit bleek dat de studenten een eigen voordeur zou willen en een eigen douche plus keuken. Aan de hand van dit onderzoek zijn wij aan de slag gegaan om een studentenkamer te realiseren. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat er andere benodigdheden voor de student graag wenselijk waren zoals een studeerkamer, een gezamenlijke etensruimten, bijeenkomstruimte/relaxruimte en aparte studeerkamers voor koppels. Deze onderdelen zijn ook in het ontwerp terug te vinden. Om de overkoepelende ruimte meer aandacht te geven was onze visie om natuurlijk materiaal te gebruiken. Haal de natuur naar binnen. Om het gebouw meet uitstraling te geven als studentenhuisvesting is er gekozen voor een eternit plaatmateriaal.

Om ook meer natuur in de omgeving te krijgen bevatte dit plan een daktuin, om zo meer vrijheid te geven aan de student, deze was  deels was vol gelegd met zonnepanelen voor de opwekking van energie.

Tijdens deze 20 weken hebben wij het gebouw in een 3D model gezet. Het ontwerp toegepast wat naar voren kwam in het onderzoek,  bouwbesluit toetsing, details, bouwkosten, BREEAM score en constructieberekening. Het gehele project is geïntegreerd in een 3D BIM model.

Wat een interessante ontwikkeling is, is dat de eigenaar van het gebouw in 2016 is begonnen met de aanpak van het gebouw. Zo heeft sinds 2016, het overdekte terrein een houten afwerkingsmateriaal, zijn er planten naar binnen gehaald (ook als plakmateriaal). Tevens is ook sinds eind 2016 bezig met de renovatie van het gebouw en is er via de media naar buiten gekomen dat dit gebouw wordt herbestemming krijgt als studentenhuisvesting.  Hierdoor zijn er ook een aantal foto’s toegevoegd van de huidige situatie.